Hjem | Artikler | Slik skal du håndtere utpressingstrusler via e-post

Slik skal du håndtere utpressingstrusler via e-post

Det blir stadig vanligere at ulike typer utpressingstrusler dukker opp via e-post. Ofte krever utpresseren betaling i bitcoins. Hva skal du gjøre hvis du mottar slike meldinger i innboksen din? Her vil vi gå gjennom hvordan du bør handle hvis du blir utsatt.

Forfatter: Redaktør
Publisert: 04.08.23

Innholdet i e-posten kan variere, men det handler ofte om ulike trusler om kidnapping eller at livet ditt er i fare hvis du ikke betaler. Meldingen inneholder vanligvis også informasjon om at du blir overvåket og absolutt ikke skal kontakte politiet eller fortelle om trusselen til noen andre.

Utpressingen kan også handle om at du blir beskyldt for å ha besøkt visse pornografiske nettsider, eller at de har filmet deg i intime situasjoner gjennom webkameraet ditt. Truslene går ofte ut på å sende disse videoene videre til kjente hvis du velger å ikke betale utpresseren.

Ofte dreier dette seg om såkalte bluff-e-poster, som sendes ut gjennom masseutsendelse til mange mennesker. Det er sjelden grunn til bekymring, men det er svært viktig at du melder fra til politiet.

  • Ikke svar på meldingen og klikk ikke på noen lenker - Hvis du svarer, bekrefter du for avsenderen at e-postadressen din er aktiv. Da risikerer du at adressen din blir solgt videre, og du vil få flere lignende meldinger i innboksen din.
  • Ikke betal.
  • Lever en politianmeldelse og legg ved meldingen eller et skjermbilde av trusselen.

Ved å levere en politianmeldelse får politiet bedre grunnlag for å finne ut hvem som står bak utpressingen. Det er også viktig at politiet blir kjent med alle typer nye masseutsendelser som blir gjort, slik at de kan gå ut med informasjon og beskytte andre.

Noen ganger kan et av passordene dine være inkludert i trusselen. Vanligvis betyr det ikke at e-posten din har blitt hacket, men det kan ha skjedd. Det vanligste er at utpresseren har fått tilgang til passordet ditt på offentlige nettsteder der andre har fått tak i e-postadressen din i kombinasjon med passordet ditt gjennom andre nettsteder eller apper du bruker for pålogging.

Uansett hvordan det har skjedd, er det viktig å bytte passord. Her er noen ting å huske på når du skal opprette et nytt passord:

  • En tommelfingerregel er å aldri ha det samme passordet flere steder. Det finnes tjenester, som for eksempel Lastpass, som hjelper deg med å holde oversikt over alle de forskjellige passordene dine.
  • Unngå passord med privat informasjon som kan knyttes til deg som person.
  • Bland tall, store og små bokstaver, samt andre tegn for å få et sterkt passord.
  • Aktiver og bruk tofaktorautentisering der det er mulig.

Antivirusprogrammer


Se alle (8 stk.)

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla