Hjem | Malware

Malware

Malware er en forkortelse for malicious software. "Malicious" kan oversettes til norsk som ondsinnet, skadelig eller ondartet. Derfor kan malware beskrives som programvare med ondsinnede hensikter.

Malware er en forkortelse for malicious software. "Malicious" kan oversettes til norsk som ondsinnet, skadelig eller ondartet. Derfor kan malware beskrives som programvare med ondsinnede hensikter.

Et annet ord er også skadevare på norsk.

Hva klassifiseres som malware?

Blant annet blir virus, trojanere, dialers, masker, rootkits og spyware betraktet som malware.

Det finnes flere typer malware, og noen av de vanligste inkluderer:

  1. Virus: Et virus er et skadelig program som kan spre seg raskt ved å kopiere seg selv til andre filer og enheter. Når en infisert fil blir åpnet eller kjørt, aktiveres viruset og kan forårsake skade på systemet.

  2. Trojanske hester (Trojanere): Trojanere er ondsinnede programmer som skjuler seg som legitim programvare eller filer for å lure brukerne til å installere dem. Når de er aktivert, gir de cyberkriminelle tilgang til systemet, slik at de kan stjele data, spionere, eller gjennomføre andre skadelige handlinger.

  3. Masker: Masker er selvstendige programmer som er i stand til å reprodusere seg selv og spre seg til andre enheter via nettverk eller Internett. De bruker ofte sikkerhetshull eller svakheter i programvare for å infisere systemer.

  4. Spyware: Spyware er programvare som er designet for å overvåke og samle informasjon om brukernes aktiviteter uten deres viten eller samtykke. Denne informasjonen kan brukes til å stjele personlige data, passord, eller for markedsføring.

  5. Ransomware: Ransomware er en type malware som krypterer brukerens data og krever løsepenger for å dekryptere dem. Ofte blir offeret truet med at dataene vil bli slettet hvis ikke løsepenger betales innen en bestemt tidsfrist.

  6. Adware: Adware er programvare som viser uønskede annonser på brukerens enhet. Mens det vanligvis ikke er like skadelig som andre former for malware, kan det være irriterende og forstyrre brukerens opplevelse.

Malware kan utgjøre alvorlige trusler mot datamaskiners og brukeres sikkerhet og personvern. For å beskytte seg mot malware, er det viktig å bruke pålitelig antivirusprogramvare, holde operativsystemet og andre programvareoppdateringer oppdaterte, og unngå å laste ned eller åpne mistenkelige filer og lenker. Dessuten bør man være forsiktig med hvilke nettsteder man besøker, og være oppmerksom på uventede eller mistenkelige pop-up-vinduer.

Hva kan malware gjøre med systemet ditt?

Malware kan blant annet:

  • Få datamaskinen som er infisert av malware til å krasje.
  • Lese all informasjon på datamaskinen som blir rammet.
  • Utnytte det infiserte systemet for å hacke andre systemer, noe som kan føre til at eieren av datamaskinen kan få problemer med rettsvesenet.
  • Utnytte det infiserte systemet som lagringsplass.

Antivirusprogrammer


Se alle (8 stk.)

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla